Hyvä sisäilma palveluna
Smart & Clean Indoor Air
Kaupungit, yritykset ja tutkimuslaitokset kehittivät ratkaisuja ja toimintamalleja, jotka mahdollistavat sisäilman laadun parantamisen ja hyvän sisäilman tarjonnan sekä hankinnan palveluna. Ymmärrystä hyvän sisäilman osatekijöistä lisättiin mittauksilla ja uusilla menetelmillä.
Leo Hakkarainen: “Rakennusten energiatehokkuutta pitää kehittää sisäilman ehdoilla”
“Rakennuksissa kulutetaan liki 40 prosenttia kaikesta Suomessa käytettävästä energiasta. Jotta prosenttiluku saataisiin laskuun, ensin on ymmärrettävä, miten energia oikeastaan kuluu kiinteistöissä. Kun kaikki rakennuksen data on yhdellä alustalla, sen avulla on helpompi parantaa esimerkiksi sisäilmaa.”
– Leo Hakkarainen, projektipäällikkö, Nuuka Solution
Mistä on kyse
Parempi ymmärrys hyvän sisäilman osatekijöistä auttaa kohdistamaan resursseja, tukee päätöksentekoa sekä mahdollistaa uusien ratkaisujen kehittämisen.
Sisäilmaongelmia ratkomalla ja laadukkaan sisäilman tarjonnalla voidaan parantaa miljoonien ihmisten arkea ja vähentää terveyshaittoja.
Hyvä sisäilma palveluna -konseptin liiketoimintapotentiaali on Suomessa satoja miljoonia ja globaalisti miljardeja euroja.
Hyvä sisäilma palveluna -ajattelu on uudenlainen lähestymistapa ja kokonaisvaltainen ratkaisu kaupunkien yhteiseen ongelmaan.
Kaupunkien välisellä yhteistyöllä luodaan sisäilmatietoa hyödyntäville yrityksille pohja kehittää omia palvelumallejaan ja lisätään kykyä kehittää osaamista kaupallisiksi ratkaisuiksi.
Tulokset
Pääkaupunkiseudulla tehtiin ilmanlaatumittauksia yli 20 rakennuksessa. Samalla tehtiin tutkimusta siitä, miten ihmiset kokevat ilmanlaadun. Nämä tiedot yhdistettiin ja niiden avulla luotiin hyvän sisäilman kriteeristö.
Projekti synnytti sensori- ja palauteinfrastruktuurin, jonka tuottama data voidaan tuoda kaupunkien yhteiselle tai kaupunkikohtaisille palvelualustoille. Ilmanlaatusensorit jäävät suureen osaan rakennuksia.
Seuraavat askeleet
Projektissa aloitettuja sisäilman laadun mittauksia ja käyttäjäpalautteen keräämistä jatketaan.
Projektin tavoite
Muutosprojektissa kehitettiin Hyvä sisäilma palveluna -konseptia. Toimivilla mittausvälineillä ja -menetelmillä sekä kriteerien määrittelyllä saatiin parempi ymmärrys hyvän sisäilman ja sisäilmaolosuhteen osatekijöistä. Kehitysalustana toimi 20–30 uutta tai peruskorjattua rakennusta Espoosta, Helsingistä ja Vantaalta. Projektin tavoitteena oli synnyttää ekosysteemi, joka luo uusia parempaa sisäilmaa tuottavia ratkaisuja, palveluita, toimintamalleja ja vientikonsepteja.
Ymmärrys sisäilman laatutekijöistä mahdollistaa hyvän sisäilman hankkimisen, tuottamisen ja ylläpidon tulevaisuudessa helpommin ja kustannustehokkaammin. Kiinteistön käyttäjä voi asettaa laatuvaatimukset sisäilmalle tai huoltoyhtiö tarjota hyvää sisäilmaa samaan tapaan kuin nykyään myydään energiatehokkuutta. Lisäksi avoin tutkimustieto synnyttää uutta liiketoimintaa.
Kumppanit
Muutosprojektin veti VTT ja projektikumppaneita olivat Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupungit sekä Aalto-yliopisto. Projektin toteutukseen myönnettiin alueellisten innovaatioiden ja kokeilujen käynnistämiseen tarkoitettua Uudenmaan liiton valtion AIKO-rahoitusta. Myös Helsingin, Vantaan ja Espoon kaupungit osarahoittivat projektia.
Missä mennään
Tehty
Tekeillä
Lisää aiheesta
Säätiön viiden vuoden työ on päättynyt
Viime viikolla julkisuuteen vuodettu IPCC:n raporttiluonnos (julkaistaan 2022) varoittaa meitä pahenevasta ilmastokriisistä ja maalaa synkän kuvan siitä, kuinka perusteellisesti maapallon elämä tulee muuttumaan tulevina vuosikymmeninä.
Smart & Cleanin viiden vuoden työ on loppumassa – Katso Legacy-video
Smart & Clean -säätiön viides ja viimeinen vuosi päättyy kesäkuussa 2021. Vuodesta 2016 lähtien olemme työskennelleet vaikuttavien ilmastoratkaisujen luomiseksi yhdessä Helsingin seudun kaupunkien, yritysten, yliopistojen, tutkimus- ja kehityslaitosten sekä valtion toimijoiden kanssa. Ilmastokriisin voi torjua vain yhdessä.
Uusi sensoriverkko auttaa hallitsemaan ilmanlaadun ongelmia
Helsinki Air Quality Testbed -projektissa kehitetty ilmanlaadun mittausjärjestelmä antaa yhä tarkempaa tietoa ilmanlaadusta pääkaupunkiseudulla. Ilmanlaatu on globaalisti vakava ongelma, joten tarkoille mittalaitteille on kysyntää ympäri maailman.