Hyvä sisäilma palveluna
Smart & Clean Indoor Air
Kaupungit, yritykset ja tutkimuslaitokset kehittävät ratkaisuja ja toimintamalleja, jotka mahdollistavat sisäilman laadun parantamisen ja hyvän sisäilman tarjonnan sekä hankinnan palveluna. Ymmärrystä hyvän sisäilman osatekijöistä lisätään mittauksilla ja uusilla menetelmillä.
Mistä on kyse
Parempi ymmärrys hyvän sisäilman osatekijöistä auttaa kohdistamaan resursseja, tukee päätöksentekoa sekä mahdollistaa uusien ratkaisujen kehittämisen.
Sisäilmaongelmia ratkomalla ja laadukkaan sisäilman tarjonnalla voidaan parantaa miljoonien ihmisten arkea ja vähentää terveyshaittoja.
Hyvä sisäilma palveluna -konseptin liiketoimintapotentiaali on Suomessa satoja miljoonia ja globaalisti miljardeja euroja.
Hyvä sisäilma palveluna -ajattelu on uudenlainen lähestymistapa ja kokonaisvaltainen ratkaisu kaupunkien yhteiseen ongelmaan.
Kaupunkien välisellä yhteistyöllä luodaan sisäilmatietoa hyödyntäville yrityksille pohja kehittää omia palvelumallejaan ja lisätään kykyä kehittää osaamista kaupallisiksi ratkaisuiksi.
Muutosprojektissa kaupungit, yritykset ja tutkimuslaitokset kehittävät Hyvä sisäilma palveluna -konseptin. Toimivilla mittausvälineillä ja -menetelmillä sekä kriteerien määrittelyllä saadaan parempi ymmärrys hyvän sisäilman ja sisäilmaolosuhteen osatekijöistä. Kehitysalustana toimii 20-30 uutta tai peruskorjattua rakennusta Espoosta, Helsingistä ja Vantaalta. Projektin tavoitteena on synnyttää ekosysteemi, joka luo uusia parempaa sisäilmaa tuottavia ratkaisuja, palveluita, toimintamalleja ja vientikonsepteja.
Ymmärrys sisäilman laatutekijöistä mahdollistaa hyvän sisäilman hankkimisen, tuottamisen ja ylläpidon tulevaisuudessa helpommin ja kustannustehokkaammin. Kiinteistön käyttäjä voi asettaa laatuvaatimukset sisäilmalle tai huoltoyhtiö tarjota hyvää sisäilmaa samaan tapaan kuin nykyään myydään energiatehokkuutta. Lisäksi avoin tutkimustieto synnyttää uuden liiketoimintaa.
Projektin alkuvaiheessa on selvitetty Helsingin, Vantaan ja Espoon koulujen ja päiväkotien sisäilman laatua, mutta tulevaisuudessa menetelmää sovelletaan myös muihin rakennustyyppeihin. Esimerkkikohteissa seurataan reaaliajassa hyvän sisäilman osatekijöitä mittausten ja käyttäjäpalautteen avulla.
Kumppanit
Muutosprojektin vetäjänä toimii VTT ja projektikumppaneina Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupungit sekä Aalto-yliopisto.
Missä mennään
Muutosprojekti käynnistyi huhtikuussa 2018 ja se kestää 12 kuukautta. Projekti on pääkaupunkiseudun kasvusopimuksen mukainen Smart & Clean -muutosprojekti. Projektin toteutukseen on myönnetty alueellisten innovaatioiden ja kokeilujen käynnistämiseen tarkoitettua Uudenmaan liiton valtion AIKO-rahoitusta. Myös Helsingin, Vantaan ja Espoon kaupungit osarahoittavat projektia.
Tehty
Tekeillä
Lisää aiheesta
Pääkaupunkiseudun ilmanlaatutiedot nyt avoimena datana
Tarkoista ilmanlaatutiedoista voidaan tehdä palveluja asukkaille altistumisen vähentämiseksi.
Tommi Vienonen: “Sekä ihmiset että ympäristö hyötyvät tehokkaasta korjausrakentamisesta”
Tommi Vienonen uskoo, että yhteistyöllä voidaan muuttaa korjausrakentamisen tapoja.