Ruokaverkostolla kestävää kaupunkiruokaa
Urban Food – kaupunkiruuan edelläkävijämarkkina
Smart & Clean -kaupunkiruokaprojekti edisti kestävän ruoan kulutusta ja tuotantoa. Projektissa kehitettiin ja pilotoitiin markkina- ja alustapohjaisia ratkaisuja lähiruuan jakeluun ja myyntiin.
Jos pääkaupunkiseudun ravintolat ja ruokalat vähentäisivät ruokahävikkinsä määrää 50 %, päästövähennyspotentiaali olisi lähes 19 000 tonnia CO₂e vuodessa.
→ Vastaa lähes 5 000 pk-seudun asukkaan vuotuisia päästöjä.
Lisäksi potentiaalinen kustannussäästö on 43 miljoonaa euroa vuodessa.
Tällä hetkellä pk-seudun ravitsemuspalveluissa syntyy vuosittain ruokahävikkiä noin 17 000 tonnia.
Mistä on kyse
Ruokahävikin vähentyessä ruuantuotantoa tarvitaan vähemmän, ja päästöt saadaan laskuun. Lähiruuan kuljetuksesta syntyy vähemmän päästöjä kuin ulkomailta asti rahdattavan ruuan kuljettamisesta.
Lähiruuan parempi jäljitettävyys mahdollistaa ruokavalinnoilla vaikuttamisen mm. yksilön terveyteen, paikallistalouden ja ympäristön elinvoimaisuuteen sekä yleisesti kestävään tulevaisuuteen.
Kaupunkiruuan edistäminen avaa täysin uudenlaisia ruuan kuluttamisen ja jakelun markkinoita. Mahdollisuuksia aukeaa yksilöille sekä jo olemassa oleville toimijoille ravintoloista ruuantuottajiin ja kauppaketjuihin.
Eri tason toimijoiden verkosto edistää ainutlaatuisella tavalla moninaista lähiruuan kulutusta ja ottaa käyttöön digitaalisia alustoja ja vuorovaikutteisia markkinakanavia.
Muutosprojekti luo laajan kaupunkiruokaa tukevan ekosysteemin, johon kuuluu esimerkiksi ravintoloita, digitaalisia kauppapaikkoja, oppilaitoksia, maanviljelijöitä ja kotitalouksia.
Tulokset
Projektissa kehitettiin markkinoita ja alustoja monenlaiselle lähiruualle villiyrteistä hävikkiruokaan. Ratkaisut pureutuivat erityisesti lähituotannon ja teollisen ylijäämän hyödyntämiseen sekä logistiikan sujuvoittamiseen. Projektin kumppanit loivat kehitettyjen ratkaisujen pohjalta mallin kestävän kaupunkiruoan ekosysteemistä, jossa on mukana sekä jo olemassa olevia toimijoita että projektin sisällä kehitettyjä alustoja.
Projektissa muun muassa 14 yritystä ja viisi lähiruokayhteisöä tuottivat toisiaan täydentäviä Urban Food -palvelukonsepteja. Esimerkiksi luonnonantimiin keskittyvä Forest Foody, lähi- ja luomuruuan markkinapaikka Korjuu.com, logistiikkapalvelu Collico ja paikallisten elintarvikkeiden jakelukeskus Uudenmaan ruoka luovat yhdessä alustan, jossa tieto liikkuu yritysten välillä ja palvelut toimivat saumattomasti yhteen.
Seuraavat askeleet
Projektissa luotua mallia halutaan tulevaisuudessa jalostaa yhä toimivammaksi järjestelmäksi, joka palvelee pääkaupunkiseudun ravintoloita. Muutosprojektin oppeja ja verkostoja on tarkoitus kehittää edelleen esimerkiksi Farm to Restaurant -projektissa, johon haetaan rahoitusta Uudenmaan liitolta. Projektissa ovat mukana Perho liiketalousopisto, Collico Oy, Herttoniemen ruokaosuuskunta ja Korjuu.com.
Projektin tavoite
Urban Food -muutosprojekti pyrki muuttamaan ruokajärjestelmää kestävämmäksi erityisesti kaupunkiympäristössä. Kestävä ruoka tuotetaan kiertotalouden periaatteilla puhtaasti, vähäpäästöisesti ja luonnonvaroja fiksusti hyödyntäen. Ruokahävikki pyritään eliminoimaan ja ravinnekierrosta huolehditaan. Projektin pyrkimyksenä oli luoda markkinoita ja kauppapaikkoja näiden kestävien periaatteiden mukaisesti tuotetulle lähiruualle.
Kumppanit
Urban Food – kaupunkiruuan edelläkävijämarkkina sai Uudenmaan liiton myöntämää valtion AIKO-rahoitusta alueellisten innovaatioiden ja kokeilujen käynnistämiseen. Rahoittajiin kuuluvat myös Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupungit, Oy Karl Fazer Ab ja Apetit Ruoka Oy, Sitra sekä Smart & Clean -säätiö.
Projektin veti Ethica Oy ja projektikumppaneita olivat Perho Liiketalousopisto, Svenska lantbrukssällskapens förbund (SFL), Aline Creative Technology Oy, Korjuu.com Oy, Luonnonvarakeskus LUKE ja Seulo Palvelut Oy (Kauppahalli24 ja Collico Oy). Muita yhteistyökumppaneita projektissa olivat Apetit Ruoka Oy, Avanto Ventures Oy, Oy Karl Fazer Ab, Espoon kaupunki, Forest Foody, From Waste to Taste ry, Helsingin Diakonissalaitos, Helsieni Oy, Palvelukeskus Helsinki, Herttoniemen ruokaosuuskunta, Helsingin kaupungin Tukkutori, Kauppahalli24, Suomen 4H-liitto ja Stadin Puutarhuri.
Missä mennään
Tehty
Tekeillä
Lisää aiheesta
Säätiön viiden vuoden työ on päättynyt
Viime viikolla julkisuuteen vuodettu IPCC:n raporttiluonnos (julkaistaan 2022) varoittaa meitä pahenevasta ilmastokriisistä ja maalaa synkän kuvan siitä, kuinka perusteellisesti maapallon elämä tulee muuttumaan tulevina vuosikymmeninä.
Smart & Cleanin viiden vuoden työ on loppumassa – Katso Legacy-video
Smart & Clean -säätiön viides ja viimeinen vuosi päättyy kesäkuussa 2021. Vuodesta 2016 lähtien olemme työskennelleet vaikuttavien ilmastoratkaisujen luomiseksi yhdessä Helsingin seudun kaupunkien, yritysten, yliopistojen, tutkimus- ja kehityslaitosten sekä valtion toimijoiden kanssa. Ilmastokriisin voi torjua vain yhdessä.
Uusi sensoriverkko auttaa hallitsemaan ilmanlaadun ongelmia
Helsinki Air Quality Testbed -projektissa kehitetty ilmanlaadun mittausjärjestelmä antaa yhä tarkempaa tietoa ilmanlaadusta pääkaupunkiseudulla. Ilmanlaatu on globaalisti vakava ongelma, joten tarkoille mittalaitteille on kysyntää ympäri maailman.