Tiimi 30.6.2021 asti

 • Tiina Kähö

  Tiina Kähö

  Smart & Clean -säätiö,
  toimitusjohtaja
  Lue lisää

  Meillä on Helsingin seudulla uniikki yhdistelmä luovia ja aktiivisia asukkaita, osaavaa työvoimaa, maailman johtavia yrityksiä. Smart & Clean on projekti, joka yhdistää uudella tavalla parhaat voimat, eli meidät ihmiset. Tämän Suomen kunnianhimoisimman yhteistyöprojektin vetäminen on unelmaduunini – saan johtaa ja koordinoida tätä isoa muutosta, jota Smart & Clean vauhdittaa.

 • Iina Oilinki

  Iina Oilinki

  Smart & Clean -säätiö,
  johtava asiantuntija
  Lue lisää

 • Jaana Pelkonen

  Jaana Pelkonen

  Smart & Clean -säätiö,
  johtava asiantuntija
  Lue lisää

  Pääkaupunkiseudulle on syntynyt tekemisen meininki. Ei odotella, että joku ratkaisee haasteet, vaan tehdään muutos rohkeasti itse. Muutos voi tapahtua, kun poliittinen tahtotila, yritysten liiketoiminnalliset tavoitteet ja kaupunkien strategiat tähtäävät samaan päämäärään. Yhteiskehittäminen on yhdessä ideoinnin lisäksi jaettujen tavoitteiden kirkastamista, yhteisten pelisääntöjen sopimista ja vastuun kantamista yhteisistä tuloksista.

 • Päivi Hagel

  Päivi Hagel

  Smart & Clean -säätiö,
  assistentti
  Lue lisää

  Pääkaupunkiseutu on loistavan kokoinen alue kokeilla yhteisesti uusia ratkaisuja. Olen innokkaasti mukana edistämässä ja viemässä asioita eteenpäin. Lupaan edistää omassa taloudessani kierrätystä ja olen aktiivinen joukkoliikenteen käyttäjä.

 • Mirella Baas

  Mirella Baas

  Smart & Clean -säätiö, visuaalinen viestintä Lue lisää

  Ilmastonmuutos on maailmanlaajuinen kriisi, joka vaatii kiireellisiä, konkreettisia ja kokonaisvaltaisia tekoja jokaisella tasolla aina valtioista kaupunkeihin, yrityksiin ja yksityishenkilöihin asti. Suomella ja varsinkin pääkaupunkiseudulla on todellista potentiaalia olla maailmanluokan suunnannäyttäjä ilmastoratkaisuille ja systeemisen muutoksen toteuttamiselle käytännössä, kunhan eri toimijat tekevät ennakkoluulottomasti ja innovatiivisesti yhteistyötä ja tarvittaessa kompromisseja. Työssäni Smart & Clean -säätiössä pääsen osaltani edistämään tämän viestin ja sitä tukevan datan ja työkalujen konkretisoimista ja vaikuttavuutta visuaalisen viestinnän keinoin.

Hallitus

 • Pertti Korhonen

  Pertti Korhonen

  Smart & Clean -säätiö, hallituksen puheenjohtaja
  Traffic Management Finland, toimitusjohtaja

  @perttikorhonen

  Lue lisää
 • Jukka Mäkelä

  Jukka Mäkelä

  Smart & Clean -säätiö, hallituksen varapuheenjohtaja
  Espoo, kaupunginjohtaja

  @KjMakela

  Lue lisää

  Kestävä kehitys lähtee arvoista: luonnon kunnioittamisesta ja ihmisen arvostamisesta. Nämä asiat ovat juurtuneet syvälle minun, Tapiolan pojan arvomaailmaan. Arvoista kumpuaa supervoima tahtoon, taitoon ja innostukseen. Lähdetään liikkeelle ja ollaan liikkeellä älykkäästi – raiteilla tai muuten. Ajan tietenkin sähköautoa. Esimerkin vuoksi ja koska se on fiksua.

 • Minna Aila

  Minna Aila

  Neste, vastuullisuus-, yhteiskuntasuhde-, viestintä- ja brändimarkkinointijohtaja

  @MinnaAila

  Lue lisää

  Meidän sukupolvemme näkee ilmastonmuutoksen vaikutukset konkreettisesti. Jos haluamme jättää elinvoimaisemman maapallon tuleville sukupolville, on meidän tehtävä kaikkemme ratkaisujen löytämiseksi. Se vaatii rohkeutta, osaamista ja investointeja.

 • Nina Kopola

  Nina Kopola

  Business Finland, pääjohtaja

  @ninakopola

  Lue lisää

 • Jussi Manninen

  Jussi Manninen

  VTT, luonnonvara- ja ympäristöratkaisut -liiketoiminta-alueen johtaja

  @jjmanninen

  Lue lisää

  Tunnen omassa organisaatiossani supervoimia omaavia ihmisiä, jotka pystyvät auttamaan meitä kohti parempaa tulevaisuutta - onneksi, sillä itselläni ei ole supervoimia. Voin auttaa heitä antamalla heille resursseja käyttöön ja linkkaamalla heitä oikeisiin hankkeisiin.

 • Mari Pantsar

  Mari Pantsar

  Sitra, teemajohtaja

  @MariPantsar

  Lue lisää

  Duunissani Sitran teemajohtajana pystyn vauhdittamaan Sitran resursseilla Suomen siirtymää kohti resurssiviisasta ja hiilineutraalia yhteiskuntaa. Paitsi että kyse on työstä, se on myös intohimoni. Kuka voisi vastustaa talouskasvua, kilpailukykyä, uusia työpaikkoja ja samalla ympäristön tilan parantamista?

 • Hannu Penttilä

  Hannu Penttilä

  Vantaa, maankäytön, rakentamisen ja ympäristön apulaiskaupunginjohtaja Lue lisää

  Pääkaupunkiseudulla on maailman voimakkain paikallishallinto, joka antaa loistavat mahdollisuudet uusien ideoiden toteuttamiseen yhteistyössä yritysten, yhteisöiden ja julkishallinnon kanssa. Vantaa tulee olemaan maailman ykkönen kestävän kehityksen lentokenttäkaupunkina.

 • Kalle Saarimaa

  Kalle Saarimaa

  Fortum, Recycling & Waste Solutions -liiketoiminnan johtaja

  @KalleSaarimaa

  Lue lisää

  Ihmisten omat teot ovat tärkeitä, mutta ilmastonmuutos ratkaistaan systeemitasolla. Koen vaikuttavani eniten juuri oman työni kautta tähän. Olemme aktiivisesti investoimassa muovien ja akkujen kierrätykseen, sekä kehittämässä uutta teknologiaa niiden käsittelyyn. Minulla on selkeä visio kiertotalouden tulevaisuudesta ja vahva draivi viedä asioita eteenpäin. Tunnen myös hyvin teolliset prosessit ja eri materiaalien kierrätysratkaisut ja mahdollisuudet. Tällä kombinaatiolla saadaan konkreettisia ratkaisuja aikaan.

 • Anni Sinnemäki

  Anni Sinnemäki

  Helsinki, kaupunkiympäristön apulaispormestari

  @AnniSinnemaki

  Lue lisää
 • Ville Tamminen

  Ville Tamminen

  Caverion, divisioonajohtaja, Suomi

  @villetamminen

  Lue lisää
 • Janne Öhman

  Janne Öhman

  Siemens Osakeyhtiö, toimitusjohtaja

  @janne_ohman

  Lue lisää

Hallintoneuvosto

 • Jan Vapaavuori

  Jan Vapaavuori

  Smart & Clean -säätiö, hallintoneuvoston puheenjohtaja
  Helsinki, pormestari

  @Vapaavuori

  Lue lisää

  Helsinki tarkoittaa ihmisiä, joiden intohimona on merkityksellisten ongelmien ratkaiseminen. Yhdessä voimme luoda maailman edistyksellisimmän arjen ja keskittyä samalla globaalien ongelmien ratkaisemiseen, mistä hyötyy koko ihmiskunta. Merkityksellisten tekojemme pitää olla Smart & Clean.

 • Ilkka Niemelä

  Ilkka Niemelä

  Smart & Clean -säätiö, hallintoneuvoston varapuheenjohtaja
  Aalto-yliopisto, rehtori

  @Niemela_Ilkka

  Lue lisää

  Aion itse vähentää turhaa kulutusta ja arjen liikkumisessa hyödyntää yhä enemmän julkista liikennettä. Kestävä kehityksen edistäminen on keskeinen osa Aalto-yliopiston toimintaa. Yliopiston osaaminen ja sen ympärille kehittynyt innovaatio- ja yrittäjyysekosysteemi kumppanuuksineen ja kansainvälisine verkostoineen vauhdittaa osaltaan uusien älykkäiden kestävien ratkaisujen kehitystä ja käyttöönottoa.

 • Juhani Damski

  Juhani Damski

  Ympäristöministeriö, kansliapäällikkö

  @JuhaniDamski

  Lue lisää
 • Kari Herlevi

  Kari Herlevi

  Sitra, projektijohtaja, kiertotalous

  @kherlevi

  Lue lisää

  [caption id="attachment_4313" align="alignleft" width="1200"] Kuva: Miikka Pirinen / Sitra[/caption]

  Pääkaupunkiseudulla on erinomaiset edellytykset luoda ratkaisuja, jotka viitoittavat tietä kohti hiilineutraalia kiertotaloutta kansainvälisesti. Meillä on korkeatasoista osaamista niin julkisella kuin yksityiselläkin sektorilla. Lisäksi arvostamme ympäristöystävällisiä edelläkävijäratkaisuita. Päästövähennyksiin sitoutuminen, vahva kokeilukulttuuri ja hyvä maine kansainvälisesti luovat pohjaa skaalattaville kaupunkiratkaisuille, joissa Smart & Clean -säätiöllä on keskeinen rooli. Olen panostanut vahvasti kiertotalouden kehittämiseen niin Suomessa kuin kansainvälisestikin. Näen paljon mahdollisuuksia suomalaisen osaamisen kehittämiselle ja viemiselle maailmalle. Tunnen myös innovaatiokenttää Piilaaksoa myöten. Työmme kiertotalouden parissa palkittiin Davosissa Maailman talousfoorumissa 2018. Työtä riittää vielä ja pyrin myös omassa elämässäni löytämään keinot tavoitella hiilineutraalia kiertotaloutta. Asennutin viimeksi aurinkopaneelit talomme katolle. Pystyn työssäni viemään kiertotaloutta eteenpäin yhteistyössä eri toimijoiden kanssa ja siten vaikuttamaan laaja-alaisesti yhteiskunnan kehittämiseen. Lupaan myös siirtyä sähköautoilun pariin jatkossa. Päivittäiset työmatkat ovat hoituneet jo pitkään junalla.

 • Sirpa Hertell

  Sirpa Hertell

  Espoo, kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja

  @SirpaHertell

  Lue lisää

  Espoo on valittu Euroopan kestävimmäksi kaupungiksi 140 kaupungin joukosta. Pääkaupunkiseudulla on erinomaiset edellytykset kehittää älykkäitä ratkaisuja esimerkiksi kaupunkiseutujen joukkoliikenteen ja energiantuotannon muuttamiseksi päästöttömäksi. Meillä on laadukkaat yliopistot ja korkeakoulut sekä aktiiviset ja hyvin koulutetut asukkaat.

 • John Liljelund

  John Liljelund

  Vaisala, ilmanlaatuliiketoiminnasta vastaava johtaja Lue lisää

  Et voi hallita sitä, mitä et mittaa. Vaisalan ilmanlaatuliiketoiminnan johtamisessa yhdistyvät erittäin tärkeät teemat, kuten ilmansaasteet ja ilmaston lämpeneminen. Esimerkiksi pienhiukkasen nimeltä mustahiili on tunnistettu olevan merkittävä tekijä ilmaston lämpenemisessä. Vaisalassa meillä on osaamista näiden asioiden mittaamisessa ja siksi olemme tärkeässä roolissa muutoksen johtamisessa.

 • Sabina Lindström

  Sabina Lindström

  Liikenne- ja viestintäministeriö, ylijohtaja, osastopäällikkö

  @LindstromSabina

  Lue lisää
 • Marianna Harju

  Marianna Harju

  Kauniainen, yhdyskuntatoimen johtaja Lue lisää

 • Jorma Mikkonen

  Jorma Mikkonen

  Lassila & Tikanoja, yhteiskuntasuhdejohtaja

  @JormaMikkonen

  Lue lisää

  Meillä on runsaasti älykkään ja puhtaan toiminnan osaamista ja pääkaupunkiseutu on sopivan kompakti kokonaisuus, johon voidaan rakentaa kansallinen referenssejä liittyen tulevaisuuden bio- ja jätejalostamoihin sekä energiaratkaisuihin. Pääkaupunkiseudun kaupungeissa on tunnistettu runsaasti resurssien fiksumpaan käyttöön liittyviä tarpeita ja meillä yrityksillä vastaavasti on runsaasti niihin liittyviä ideoita.

 • Jari Niemelä

  Jari Niemelä

  Helsingin yliopisto, rehtori

  @niemela_jari

  Lue lisää

  Olen toiminut pitkään ympäristöalan tutkimuksessa, opetuksessa ja hallinnossa. Olen johtanut noin 20 vuotta Helsingin yliopiston ympäristötutkimuksen ja -opetuksen yksikköä sekä ollut perustamassa Helsinki Institute of Sustainability Sciencea (kestävyystieteen instituutti).

  Yliopiston rehtorina olen ryhtynyt edistämään oman toimintamme kestävyyttä. Konkreettisia toimenpiteitä varten perustamamme työryhmä muun muassa suunnittelee henkilökunnan lentomatkojen hiilijäljen kompensaatiota.

 • Juha-Matti Saksa

  Juha-Matti Saksa

  Lappeenrannan-Lahden teknillinen yliopisto LUT, rehtori

  @juhissaksa

  Lue lisää

  Taistelemme joka päivä tieteen keinoin paremman maailman puolesta. Työskentelen tiedeyhteisössä, jossa uteliaat ihmiset inspiroivat toisiaan. Ilman uteliaisuutta ei voi muuttaa maailmaa. Utelias kokeilee, epäonnistuu ja onnistuu nopeammin kuin muut. Olemme yliopistona puhtaan energian, kiertotalouden ja vastuullisen liiketoiminnan ja yrittäjyyden osaamisen kärkeä. Siksi haluamme rakentaa yhdessä maailman päräyttävintä ja elinvoimaisinta Smart & Clean -pääkaupunkia.

 • Ossi Savolainen

  Ossi Savolainen

  Uudenmaan liitto, maakuntajohtaja

  @OssiSav

  Lue lisää

 • Hanna Sölli

  Hanna Sölli

  YIT, johtaja, Green Growth Lue lisää

   

 • Pekka Timonen

  Pekka Timonen

  Lahti, kaupunginjohtaja

  @pekkatimonen

  Lue lisää
 • Hanna Uusitalo

  Hanna Uusitalo

  KONE Oyj, ympäristöjohtaja Lue lisää

  Pääkaupunkiseutu tarjoaa avoimena ja kehittyvänä alueena hienoja mahdollisuuksia ja erinomaisen kohtaamispaikan eri alojen osaajille. Meillä on jo paljon konkreettisia esimerkkejä yritysten, yhteisöjen, kaupungin, yliopistojen ja tutkimuslaitosten innovatiivisesta yhteistyöstä. KONE ja sen ympäristöosaaminen alalla on maailman kärkeä. Meillä ja itselläni on vahvaa kokemusta siitä, miten pureudutaan liikkumisen ja rakennusten päästöttömyyteen yhdessä eri toimijoiden kanssa.

 • Ritva Viljanen

  Ritva Viljanen

  Vantaa, kaupunginjohtaja

  @RitvaViljanen

  Lue lisää

  Vantaan kaupunginjohtajana tehtäväni on innostaa ja kannustaa sekä asukkaita että kaupungin työntekijöitä kurkottamaan kohti yhteisiä tavoitteita, jotka toteutuvat myös Smart & Clean -työssä: Olemme avoimia, rohkeita, vastuullisia ja yhteisöllisiä.

 • Maiju Westergren

  Maiju Westergren

  Helen, johtaja, vastuullisuus ja yhteiskuntasuhteet

  @maijuwes

  Lue lisää