Pääkaupunkiseudun ilmanlaatuverkon mittauspisteiden lukumäärä melkein kolminkertaistui, kun alueelle asennettiin nykyisiä mittausasemia täydentävä Vaisalan ja Pegasorin mittalaitteista koostuva parinkymmenen ilmanlaatusensorin verkko. Uuden verkon avulla saadaan kohtuuhintaisesti ja ketterästi lisätietoa ilmanlaadusta eri puolilla pääkaupunkiseutua. Mittaus- ja mallinnustulokset tarkentavat ilmanlaadun seurantaa ja viestintää pääkaupunkiseudulla.
Mitattavien tietojen ja Ilmatieteen laitoksen ennakoivan mallin perusteella voidaan suunnitella ilmanlaatua parantavia toimenpiteitä. Esimerkiksi katupölyn torjunnan tarvetta voidaan arvioida ja ennakoida entistä paremmin.
Uudenlainen yritysten, tutkimuslaitosten ja julkisten toimijoiden yhteistyö rakentaa pohjan seudulla kehitettävien ratkaisujen viemiseen kaupunkeihin, joissa ilmanlaatu on vakava ongelma.
Pääkaupunkiseudun Smart & Clean –säätiö on koonnut kaikki tekijät yhteen ja fasilitoinut projektin syntymistä. Säätiö on myös järjestänyt työpajoja palveluntuottajille ja muille toimijoille, jotka ovat kiinnostuneita rakentamaan avointa ja tarkempaa ilmanlaatutietoa hyödyntäviä uusia palveluita ja sovelluksia.
Ilmanlaadun täydentävän sensoriverkon HAQT-hanke on pääkaupunkiseudun kasvusopimuksen mukainen Smart & Clean -hanke. Se saa Uudenmaan liiton myöntämää valtion AIKO-rahoitusta alueellisten innovaatioiden ja kokeilujen käynnistämiseen.
Missä mennään
Uusi sensoriverkko rakennettiin vuoden 2017 aikana. Nyt pääkaupunkiseudun ilmanlaatua mitataan yhteensä 27 mittausaseman avulla. Talvella 2018 päättyneen puolivuotiskauden aikana Smart & Clean -säätiö järjesti yhteistyössä Demos Helsingin ja HAQT -hankkeen ydintoimijoiden kanssa joukon sidosryhmäaktiviteetteja, joissa tunnistettiin erilaisia ilmanlaatuun liittyviä haasteita ja mahdollisuuksia uusille ratkaisuille ja palveluille. Helmi-maaliskuun 2018 vaihteessa käynnistyi parin kuukauden mittainen Demola -prosessi, jossa neljä eri alojen opiskelijoista koostuvaa tiimiä ideoi ja kehittää konkreettisia keinoja tarkemman ilmanlaatutiedon hyödyntämiseen neljään eri teemaan liittyen. Uuden sensoriverkon tuottama ilmanlaatutieto tulee avoimesti kenen tahansa saataville.