Kaikki projektit »

Haaste: feidataan muovi yhdessä!

Smart & Clean muovin kiertotalous

Millaisia maailman haasteta ratkaisevia, uutta liiketoimintaa synnyttäviä muovintuotannon, -käytön ja -kierrätyksen edelläkävijäratkaisuja Helsingin seudulla voidaan synnyttää? Muovin kiertotalousprojekti etsii uusia, innovatiivisia, kestäviä ja skaalattavia ehdotuksia, jotka voivat yhdessä muodostaa kiertotalouden mukaisen muovijärjestelmän pääkaupunkiseudulle synnyttäen samalla ratkaisuja, joita voidaan viedä maailmalle. Haaste on merkittävä ja monitahoinen, ja siihen ratkaisuja tuottava ekosysteemi tarvitsee mukaansa monia erilaisia toimijoita. Tervetuloa mukaan!


Mistä on kyse?

Muovin tuotantoon, käyttöön ja kierrätykseen liittyy maailmanlaajuisesti useita ongelmia: nykyinen muovintuotanto perustuu pitkälti fossiilisiin polttoaineisiin, useimmat muovilaadut eivät maadu ja saattavat päätyä luontoon, minkä lisäksi viimeisimpänä ollaan herätty mikromuovien aiheuttamiin haittoihin eliöissä. Myös Suomessa on havahduttu muovinkäytön suureen määrään. Tulevaisuudessa tarvitaan kestävämpi tapa tuottaa, käyttää ja kierrättää muovia ympäristön kannalta pitkäjänteisten kiertotalouden periaatteiden mukaisesti. Samalla toiminnan on oltava markkinalähtöistä ja edistää kaupunkilaisten terveyttä ja hyvinvointia.

Haluamme kuulla sinun kestävän muoviehdotuksesi. Millä pääkaupunkiseudulla toteuttavalla ratkaisulla rakennetaan älykäs ja puhdas muoviekosysteemi sekä viedään Suomea muovin kiertotalouden maailmankartalle? Jaa ehdotuksesi Smart & Clean LinkedIn -ryhmässä ja osallistu keskusteluun muista ehdotuksista. Parhaat ideat poimitaan jatkojalostukseen!

Isona päämääränä on yhdessä keskeisten toimijoiden ja asiantuntijoiden kanssa löytää uusia maailmaa muuttavia toimintamalleja ja liiketoimintaideoita, joilla kestäviä muoviratkaisuja tuodaan pääkaupunkiseudulle ja lähelle kaupunkilaisia.

Nyt tehtävän työn tavoitteena on ensinnäkin ymmärtää keskeisimmät toimijat ja millaisia johtavia ratkaisuja muoviongelmaan on olemassa tai kehitteillä Suomessa ja kansainvälisesti. Asiaa taustoitetaan ja asiantuntijoita kuullaan parhaillaan. Keskustelu tapahtuu Smart & Clean Communityssä, jonka kautta keräämme ajatuksia ja ideoita sekä tukea muoviekosysteemin syntymiselle Helsingin seudulle. Toukokuun puolen välin jälkeen järjestetään työpaja, jossa ideoidaan jo syntyneitä ratkaisuaihioita eteenpäin mahdollisten toteuttajakumppaneiden kanssa.

Taustoitusvaihe valmistuu toukokuun loppuun mennessä. Mahdollinen uusi, yksityisten ja julkisten toimijoiden yhteinen S&C muovin kiertotalous -muutosprojekti käynnistyisi syksyllä.

Miten mukaan?

Liity keskusteluun Smart & Cleanin LinkedIn -ryhmässä (ohjeet alla) ja kerro lyhyesti ja ytimekkäästi:

1 Ennakkoluuloton ehdotuksesi kestävän muovijärjestelmän rakennuspalikaksi

2 Kuka/ketkä voisivat olla sen uraauurtavia toteuttajia?

3 Mikä on se pysyvä muutos, jonka ehdotuksesi saa aikaan?

4 Miksi muovin kiertotalous on sinulle tärkeä asia.

Huom! Voit osallistua myös kommentoimalla ja sparraamalla muiden tekemiä ehdotuksia. Ryhmässä pääset osaksi kasvavaa S&C -muoviekosysteemiä, verkostoidut digitaalisesti muiden aiheesta kiinnostuneiden kanssa ja löydät ajankohtaista materiaalia aiheesta. Jos haluat lisätietoja Smart & Clean -säätiön #feidaamuovi -haasteesta, ota yhteyttä Marika Määttään, marika.maatta@deloitte.fi

Näin liityt keskusteluun Smart & Cleanin LinkedIn -ryhmässä:

1 Mene osoitteeseen: https://www.linkedin.com/groups/12034055

2 Jos olet jo ryhmän jäsen, voit osallistua keskusteluun suoraan.

3 Muussa tapauksessa valitse sivun oikeasta laidasta ”Ask to Join”. Pääset mukaan ryhmään ja keskusteluun, kun S&C on vahvistanut pyyntösi (pyrimme käymään liittymispyynnöt läpi vähintään kerran päivässä).

4 Löydät ryhmän myös kirjoittamalla LinkedIn:in hakukenttään ”Smart & Clean Community” ja valitsemalla tämän nimisen ryhmän haun palauttamista vaihtoehdoista.

Mikäli sinulla on ongelmia LinkedIn -ryhmään pääsyssä, ota yhteyttä eetu.helminen@smartclean.fi.

 

Projektin vaihe


Kumppanit

Smart&Clean -säätiö vetää valmistelua yhteistyössä Deloitten kanssa.,