Hulevesien päästöt hallintaan
Smart & Clean Stormwater Quality Management
Hulevesien laadunhallinta -projektissa testattiin hulevesien puhdistuksen ja hallinnan menetelmiä todellisessa ympäristössä. Kaupunkien, yritysten ja yliopistojen yhteistyöllä uusia ratkaisuja kokeiltiin seitsemässä kohteessa.

Jos puolet pääkaupunkiseudun rakennetusta pinta-alasta katettaisiin hulevesiarkuilla, mikromuovia saataisiin talteen 193 tonnia vuodessa.
→ Vastaa lähes 2 000 suomalaisen vuodessa käyttämää muovimäärää.
Tällä hetkellä pääkaupunkiseudulla hulevesiin päätyy noin 2 300 tonnia mikromuovia vuosittain.
Mistä on kyse
Hulevesien hallinnalla voidaan vähentää merkittävästi vesistöihin kulkeutuvia päästöjä ja haitta-aineita aina raskasmetalleista mikromuoveihin. Ratkaisuilla saadaan myös ravinteita talteen.
Hulevesien laadukkaalla hallinnalla kaupunkiympäristöjen toimivuus paranee, kun esimerkiksi myrskyjen ja tulvien haittavaikutukset kaupunkilaisille vähenevät.
Hulevesiliiketoiminnalla on merkittäviä kasvun mahdollisuuksia sekä Suomessa että ulkomailla, kun kaupungistuminen kiihtyy ja tarve ratkaista vanhojen kaupunkien hulevesihaasteita lisääntyy.
Rajoja rikkovan yhteistyön tuloksena syntyy ainutlaatuisia kaupallisen kokoluokan ratkaisuja hulevesien puhdistamiseen ja hallintaan.
Neljä Smart & Clean -kaupunkia kehittää hulevesiratkaisuja yhteistyössä ja hyödyntää testialustaa ja sen tuloksia yhdessä yritysten ja yliopistojen kanssa.
Tulokset
Muutosprojektissa kehitettyjä ratkaisuja ovat esimerkiksi lentoasemien hulevesien käsittelyyn tarkoitettu maanalainen kosteikko, katuvesiä puhdistava suodatusarkku ja kelluva laituriratkaisu sekaviemärien ylivuotojen hallintaan. Lisäksi projektissa kehitettiin hulevesien laadunhallinnan mittausteknologiaa. Ratkaisuja testattiin seitsemässä eri kohteessa Lahden, Espoon, Vantaan ja Helsingin alueilla.
Hulevesien puhdistusratkaisujen kehitystyö parantaa valmiuksia vastata laadunhallinnan kasvavaan kysyntään, ja siksi projektissa käsiteltiin myös suomalaisten ratkaisujen vientimahdollisuuksia. Hulevesikokonaisuuksien ekosysteemivientiä edistettiin markkinaselvityksen ja yritysverkoston avulla.
Seuraavat askeleet
Projektissa kehitetyt ratkaisut jäävät elämään ja niiden toimivuutta seurataan. Seurannasta ottavat vastuuta erityisesti projektissa mukana olleet kaupungit. Helsingin kaupunki selvittää mahdollisuutta ottaa käyttöön suodatusarkkuja myös muualla.
Viennin näkökulmasta potentiaalisia asiakkaita ja sopivia kohteita tunnistettiin muun muassa Kiinassa, Baltian maissa, Kaliforniassa sekä maailman lentokentillä. Vientityö jatkuu yrityksissä.
Projektin tavoite
Hulevesien mukana vesistöihin ja muuhun ympäristöön kulkeutuu haitallisia päästöjä, kuten mikromuoveja ja raskasmetalleja. Tähän ympäristöhaasteeseen tartuttiin Hulevesien laadunhallinta -muutosprojektissa, jonka tavoitteena oli kehittää käytännön ratkaisuja hulevesien puhdistamiseen. Käytännön ratkaisujen luomisen ja testaamisen lisäksi projektin tavoitteena oli levittää tutkimustietoa hulevesien laatuvaatimuksista ja laadunhallinnan tarpeesta.
Kumppanit
Stormwater Quality Management -projekti sai Uudenmaan liiton myöntämää valtion AIKO-rahoitusta alueellisten innovaatioiden ja kokeilujen käynnistämiseen. Projektin veti Lahden kaupunki ja projektikumppaneita olivat Espoon, Helsingin ja Vantaan kaupungit, Finavia Oyj, Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY, Aalto yliopisto ja Helsingin yliopisto.
Projektin muita yhteistyötahoja ovat LECA Finland Oy, Sensmet Oy, Bluet Oy, WSP Finland Oy, Sitowise Oy, Ruskon Betoni Oy, Fortum, Suomen ympäristökeskus SYKE ja VTT. Hulevesikohteiden suunnittelussa ja toteutuksessa olivat mukana myös Rakennusbetoni ja -elementti Oy, Rudus Oy, Seepsula Oy, Carbons Finland Oy, KAP-TEK Oy, Vahanen yhtiöt, VRJ Group, Fescon Oy, Ramboll Finland Oy, Luode Consulting Oy ja Noireco Oy.
Hulevesiratkaisujen vienninedistämistyössä on mukana myös Suomen Vesifoorumi, Solved, Pöyry Finland sekä laajempi joukko yrityksiä ja muita sidosryhmiä.
Missä mennään
Tehty
Tekeillä
Lisää aiheesta
Säätiön viiden vuoden työ on päättynyt
Viime viikolla julkisuuteen vuodettu IPCC:n raporttiluonnos (julkaistaan 2022) varoittaa meitä pahenevasta ilmastokriisistä ja maalaa synkän kuvan siitä, kuinka perusteellisesti maapallon elämä tulee muuttumaan tulevina vuosikymmeninä.
Kaikki muovi kiertää -ekosysteemi pureutuu rakentamisen muoveihin
Pääkaupunkiseudulla vain kuusi prosenttia muovista kiertää uudelleen materiaaliksi. Tavoitteena on nostaa muovimateriaalin kierrätysaste 60 prosenttiin, mutta tämä onnistuu vain, jos kierrätyksen kohteena ovat myös rakennusmuovit.
Smart & Cleanin viiden vuoden työ on loppumassa – Katso Legacy-video
Smart & Clean -säätiön viides ja viimeinen vuosi päättyy kesäkuussa 2021. Vuodesta 2016 lähtien olemme työskennelleet vaikuttavien ilmastoratkaisujen luomiseksi yhdessä Helsingin seudun kaupunkien, yritysten, yliopistojen, tutkimus- ja kehityslaitosten sekä valtion toimijoiden kanssa. Ilmastokriisin voi torjua vain yhdessä.