Kaikki bussit ja työ­koneet bio­poltto­aineille

BioSata

Pääkaupunkiseudun bussit, työkoneet ja kuorma-autot siirtyvät käyttämään jäte- ja tähdepohjaisia biopolttoaineita vuoteen 2020 mennessä. Tämä pienentää hiilidioksidi- ja pienhiukkaspäästöjä, mikä näkyy erityisesti Helsingin keskustan ilmanlaadussa.


Mistä on kyse

kriteeri-resurssitehokkuus-sininen
Päästövähennykset

Hiilidioksidipäästöt vähenevät 80 % eli 120 000 tonnia vuodessa.

kriteeri-elamanlaatu-sininen2
Parempi elämänlaatu

Kaupunkilaiset altistuvat entistä vähemmän ilmansaasteille: hiukkaspäästöt jopa 30 %.

kriteeri-liiketoimintapotentiaali-sininen_small
Liiketoimintapotentiaali

Otettavissa käyttöön kaikissa maailman kaupungeissa, miljardien eurojen globaali markkinapotentiaali.

kriteeri-referenssiarvo-sininen
Edelläkävijyys

Maailman ensimmäisiä kaupunkiseutuja käyttämään 100 % jäte- ja tähdepohjaisia polttoaineita.

kriteeri-yhteistyo-sininen_small
Yhteistyö

Ainutlaatuinen vapaaehtoisuuteen perustava julkisen ja kaupallisen sektorin yhteistyömalli ilmastonmuutoksen hillintään.

Helsingin Seudun Liikenteen tilaama bussiliikenne ja Helsingin kaupungin rakentamispalveluliikelaitos Staran hyötyajoneuvot työkoneet ja kuorma-autot siirtyvät käyttämään sataprosenttisesti jäte- ja tähdepohjaisia biopolttoaineita vuoteen 2020 mennessä. Tämä pienentää pääkaupunkiseudun hiilidioksidipäästöjä sekä paikallisia pienhiukkas- ja typpipäästöjä, mikä näkyy erityisesti Helsingin keskustan ilmanlaadussa.

Smart & Clean ja Climate Leadership Coalition kutsui kaikki keskeiset toimijat saman pöydän ääreen ja fasilitoi keskustelua yhteisen päämäärän asettamiseksi. Eri toimijoiden yhteistyö BioSata-hankkeessa mahdollistaa nopean siirtymisen biopolttoaineisiin ilman ajoneuvojen tai jakeluinfrastruktuurin uudistamista. HSL:n pääkaupunkiseudun liikenteessä on noin 1 400 bussia, jotka kuluttavat noin 40 000 tonnia polttoainetta vuosittain. Staran omassa kalustossa käyttämä polttoainemäärä on noin 2 000 tonnia. Suomessa tuotetaan kaikkiaan 500 000 tonnia biopolttoaineita vuodessa.

Kumppanit

HSL, Espoo, Vantaa, Stara, Posti, TEM, Neste, Teboil, St1, UPM, VTT ja Oil.fi.

Missä mennään

Tehty

Tekeillä

Neuvottelut liikennöitsijöiden, HSL:n ja polttoainetoimittajien välillä ovat meneillään. Projektissa on yhdessä hyväksytty tavoitteet, jotka kertovat Helsingin seudun tahtotilasta löytää nopeita ratkaisuja ilmastonmuutoksen hillintään. Tavoite 100 prosentin biopolttoaineista tullaan hyvin todennäköisesti saavuttamaan. Projektiin on liittynyt mukaan Espoon ja Vantaan kaupungit sekä tarkkailijajäseneksi Posti.

Lisää aiheesta