Uusi kansainvälinen opas kaupunkien ja yritysten yhteistyölle

Uutinen 07.11.2019

Kaupunkien ja yritysten ilmastoratkaisujen tekemiseen on julkaistu uusi kansainvälinen opas. ”Päästöjen vähentäminen maailmanlaajuisesti tieteen osoittamalle tasolle vaatii systeemisiä muutoksia. Yksittäiset teot eivät vie meitä sinne, vaan tarvitsemme perusteellista yhteistyötä. Tästä Smart & Clean -säätiössä on kyse.”

Ilmastoratkaisuja rakentavat kaupunki-yritysliittoutumat saavat apua uudelle tasolle nousemiseen. Maailman johtavien ilmastojärjestöjen uusi opaskirja antaa ohjeita konkreettisiin 1,5°C ilmastoratkaisuihin pystyvien liittoutumien rakentamiseen.

“Päästöjen vähentäminen maailmanlaajuisesti tieteen osoittamalle tasolle vaatii systeemisiä muutoksia. Yksittäiset teot eivät vie meitä sinne, vaan tarvitsemme perusteellista yhteistyötä. Tästä Smart & Clean -säätiössä on kyse. He tuovat pöytään yksityisen sektorin innovaation, rahoituksen ja teknisen osaamisen. Se on tila vaihtaa tietoa ja oppia, mutta myös aloittaa ja toteuttaa projekteja, jotka varmistavat kaikkien haluaman ilmastoturvallisen ja hyvinvoivan tulevaisuuden”, Jonathan Walter, C40 Citiesin liiketoiminta- ja innovaatio-ohjelmien johtaja sanoo. C40 on maailman ilmastoratkaisuihin sitoutuneiden suurkaupunkien verkosto. C40 tukee kaupunkeja tehokkaassa yhteistyössä ja tiedonjaossa sekä kiihdyttää mitattavissa olevia ja kestäviä ilmastotekoja.

Liittoutumien muodostamisen askel askeleelta avaava opas esittelee vaikuttavia esimerkkejä esimerkiksi Bostonista, Lontoosta, Pariisista ja Helsingistä.

Smart & Clean näyttää esimerkkiä

Liittoutumien muodostaminen ja ilmastovaikutuksen tekeminen on oppaassa jaettu neljään eri vaiheeseen: ilmastotavoitteiden sopiminen, kumppanuusmahdollisuuksien tunnistaminen, mahdollisten kumppaneiden aktivoiminen sekä liittoutuman muodostaminen ja suunnitelman käynnistäminen. Jokaisesta on oppaassa esimerkki.

Smart & Clean -säätiö on valittu esimerkiksi suunnitelman tekemisestä ja sen käynnistämisestä.

“Tällä hetkellä 3,5 miljardia meistä asuu kaupungeissa ja tämä määrä on kaksinkertaistumassa vuoteen 2050 mennessä. Tämän vuoksi on erittäin tärkeää, että paikallishallinnot johtavat ilmastonmuutoksen vastaista taistelua. Tekemällä yhteistyötä kaupunkien kanssa ne voivat saada muutoksen aikaiseksi tarvitulla nopeudella ja laajuudella. Smart & Cleanillä on innovatiivinen, pitkäaikainen rahoitusmalli ja se on yksi neljästä erinomaisesta julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyöstä, joita esitellään oppaassa. Smart & Clean on yksi yhteistyöesimerkki, jossa kaupungit eri puolilla maailmaa voivat rakentaa vahvoja sektorit ylittäviä kumppanuuksia ja kiihdyttää muutosta 1,5 asteen maailmaan”, sanoo Kyra Appleby, johtaja, kaupungit, valtiot ja alueet, CDP.

CDP on itsenäinen, voittoa tavoittelematon organisaatio. Se johtaa maailmanlaajuista tietojärjestelmää, jossa tuhannet sijoittajat, yritykset, kaupungit, valtiot ja alueet voivat ilmoittaa päästöistään ja hallita ympäristövaikutuksiaan.

Opaskirja julkaistiin samanaikaisesti uuden maailmanlaajuisen City-Business Climate Alliancen kanssa. Liittouma tarjoaa esimerkin siitä, miten kaupungit ja yritykset tekevät ilmastotekoja yhdessä. C40 Cities, CDP ja World Business Council for Sustainable Development (WBCSD) yhdistivät liittoumassa voimansa kiihdyttääkseen ilmastotoimia ja rikkoakseen rajoja yritysten ja kaupunkien yhteisiin ilmastotoimiin.

Lue lisää (englanniksi) täältä.