Aviapoliksen drooni­testaus lennätti paketit ympäristö­ystävällisesti perille

Uutinen 04.04.2019

Aviapoliksen alueella näkyy monenlaisia pilotteja. Matkahuolto ja K-ryhmä testasivat uudenlaista tapaa pakettien kuljettamiseen, ja lennättivät noin sata verkkokauppalähetystä droonien avulla Aviapoliksesta Pakettipisteisiin testausjaksolla 18.–20.3.2019. Aviapolis – Liikennelabran virallinen yritysalue on yksi Smart & Cleanin muutosprojekteista.

 

Matkahuolto, K-ryhmä ja Robots Expert kartoittivat droonikuljetusten tehokkuutta oikeilla kuluttajien verkkokauppalähetyksillä. Mukana testaustoiminnassa ovat myös Fleetonomy.ai, Skyports, Telia ja Ilmatieteenlaitos. Paketit lennätettiin Matkahuollon terminaalista Aviapoliksesta Pakettipisteisiin K-Market Kartanonkoskelle ja Ylästölle. Samalla kerättiin kuluttajien kokemuksia drooneista pakettikuljetusten välineenä.

Droonit lensivät ennalta analysoituja reittejä pitkin, ja testijaksolla henkilöstö seurasi droonien liikkeitä reaaliajassa. Lennot simuloitiin keinoälyn avulla ennen lopullisten lentoreittien valintaa. Videomateriaalia kuljetuksesta voi katsoa Vantaan Kanavan sivuilta. Myös MTV Uutiset Live seurasi lentomatkaa.

Kuluttajalähtöinen ja vähäpäästöinen droonikuljetus on nykypäivän logistiikkaa

Droonikuljetus vastaa nykypäivän helppoutta ja nopeutta arvostavan kuluttajan tarpeisiin, sekä kasvavaan huoleen verkkoshoppailun päästöistä. Droonit voivat toimittaa paketin suoraan kuluttajan lähikauppaan, ja lähettää reaaliaikaista informaatiota paketin kulkureitiltä suoraan tilaajan mobiililaitteeseen.

Verkkokauppaostosten vastuullisuus ja ympäristövaikutukset huolettavat kuluttajia. Viime vuonna Matkahuolto kuljetti 15 miljoonaa pakettia ja verkkokauppatilausten määrä kasvaa entisestään. Droonit ovat ympäristöystävällinen kuljetustapa. Jos edes promille Suomen pakettitoimituksista tehtäisiin drooneilla, vuositasolla voitaisiin säästää 70 hiilidioksiditonnia. Tämä tarkoittaisi noin kolmea tuhatta pakettidroonilentoa päivässä.

Liikennelabrassa kehitetään ratkaisuja tulevaisuuden liikkumiseen

Droonikokeilu on osa Smart & Cleanin Aviapolis – Liikennelabran virallinen yritysalue -muutosprojektia, jossa luodaan ja testataan joustavia liikenne- ja logistiikkapalveluita. Digitaalisuus ja droonien kaltaisten uusien teknologioiden soveltaminen ovat keskeisiä elementtejä tulevaisuuden ratkaisujen luomisessa. Vantaan Aviapolis – Liikennelabran osahankkeissa pyritään löytämään turvallisia, vähäpäästöisiä ja kustannustehokkaita liikkumisen ja logistiikan ratkaisuja, joita voidaan soveltaa muilla paikkakunnilla niin Suomen sisällä kuin kansainvälisestikin.

 

Lue lisää

 

Sinunkin ostoksesi saattavat pian liihotella ilmojen halki – 100 postipakettia siirtyy neljän kilometrin matkan dronen kuljettamana Vantaalla

Droonit kuljettavat paketteja Aviapoliksessa – “Ainutlaatuinen pilotti jopa Euroopassa”

Paketit perille droonilla – Matkahuolto ja K-ryhmä testaavat nopeita toimituksia kuluttajalähetyksillä Vantaalla