Leo Hakkarainen: “Raken­nusten energia­tehokkuutta pitää kehittää sisä­ilman ehdoilla”

Henkilökuva 14.03.2019

Rakennuksissa kulutetaan liki 40 prosenttia kaikesta Suomessa käytettävästä energiasta. Vähentämällä turhaa energiankulutusta vähennetään ympäristön taakkaa. Energiafiksuille rakennuksille on kasvava tarve, ja tähän tarpeeseen vastaa omalta osaltaan Nuuka Solutionsin projektipäällikkö Leo Hakkarainen.

 

Nuuka Solutions kehittää ohjelmistoa, joka kerää asiakkaalle kaiken rakennusta koskevan tiedon yhteen paikkaan eli selainpohjaiseen rakennusportfolioon. Sinne kootaan esimerkiksi energiankulutusta, liiketunnistusta, sisäilmaa ja talotekniikkaa koskevaa dataa, josta hyötyvät kaikki huoltomiehestä kiinteistön omistajaan, Leo Hakkarainen selittää.

“Rakennuksen omistaja näkee nopeasti Nuukan ohjelmiston laatimista raporteista, miten energia kuluu kiinteistössä ja millainen sen sisäilma on jopa minuuttien tarkkuudella. Voi katsoa, missä päin rakennusta ihmiset kulkevat eniten, ja missä ilmaa tulisi milloinkin vaihtaa. Näin kiinteistön energiatehokkuutta voidaan kehittää esimerkiksi sisäilman ehdoilla.”

Helsingin kaupunki tilasi vastikään Nuuka Solutionsin muun muassa keräämään dataa uusista sisäilman antureista. Kaupunki teki tilauksen Smart & Clean Indoor Air -muutosprojektin tiimoilta, jossa kaupungit, yritykset ja tutkimuslaitokset kehittävät hyvää sisäilmaa palveluna.

Energiankulutus laskuun käyttäjädatalla?

Tähän mennessä dataa rakennuksesta on kerätty miltei kaikista muista lähteistä paitsi käyttäjiltä, Hakkarainen sanoo. Siksi hän on erityisen tyytyväinen Helsingin kaupungin käyttäjäkyselyistä, joihin Nuuka Solutions keräsi dataa ja teki raportin.

“Ihmiset kokevat sisäilman eri tavalla. Jatkossa kysymme rakennusten käyttäjiltä esimerkiksi, miltä sisäilman lämpötila tuntuu ja selvitämme sisäilma-antureiden avulla, miten mitattu lämpötila vastaa heidän kokemustaan”, Hakkarainen sanoo. Käyttäjäkyselyitä on tehty Smart & Cleanin sisäilmaa koskevan muutosprojektin kohteissa. Raportti mittausten tuloksista valmistuu keväällä.

Nuuka Solutionsin ohjelmistosta olisi moneen niin Suomessa kuin maailmalla. Energiaa tuotetaan edelleen fossiilisten polttoaineiden avulla. Samaan aikaan energiankulutus kasvaa globaalisti. Halvin energia on se, jota ei käytetä ollenkaan, Hakkarainen sanoo.
“Jos voisimme säästää edes muutaman prosentin rakennetun ympäristön energiankulutusta, sillä olisi isot vaikutukset ympäristöön. Yhteen paikkaan kerätty data on hyvä paikka aloittaa.”
Jatkossa tätä tietoa voidaan hyödyntää esimerkiksi koneoppimiseen ja automatisoituun data-analyysiin.

Projektipäällikkönä Leo Hakkarainen muuttaa maailmaa auttamalla asiakkaita ymmärtämään kerättyä dataa ja kehittämään toimintaansa sen pohjalta.
“Ympäristötekniikan insinöörinä nautin siitä, että pääsen mukaan kehittämään energiatehokkuutta parantavaa palvelua. Jokainen, joka haluaa tehdä tavalla tai toisella maailmasta paremman paikan, ansaitsee kiitoksen. Kaikki ratkaisut eivät muuta maailmaa, mutta ne opettavat tekijöilleen paljon ja vievät keskustelua eteenpäin.”