Jouni Keronen: Muutoksen sanan­saattaja

Henkilökuva 08.01.2019

Smart & Clean -säätiön perustajiin kuuluva Jouni Keronen kiertää maailmalla esittelemässä keinoja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Energia-alan konkari uskoo, että hyvien käytäntöjen leviäminen auttaa maailmaa ratkaisemaan ilmastokriisin.

 

Vuonna 2013 Jouni Keronen pohti kuumeisesti, miten yritysjohtajat saisi kiinnostumaan ilmastonmuutoksesta. Keronen oli työskennellyt pitkään energia- ja it-aloilla ja todennut, että johtajat näkevät ilmastoasiat usein riskinä tai pakkona, eivätkä siksi tartu aiheeseen riittävän tarmokkaasti.

“Sain ahaa-elämyksen luennoidessani Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa aurinkoenergiasta. Kurssin kansainvälinen opiskelijajoukko esitteli ideoita omien maidensa hiilineutraaliuden edistämiseksi, ja tajusin, miten kokonaisvaltaisesti ilmastonmuutos muuttaa yhteiskuntia. Liikenteen, energiantuotannon ja ruokajärjestelmien uudistumisesta syntyy valtavasti bisnesmahdollisuuksia”, Keronen kertoo.

Kerosen oivallus on sittemmin johtanut moneen hankkeeseen, joiden pyrkimyksenä on tehdä Suomesta edelläkävijä ilmastonmuutoksen hillinnässä. Ensin syntyi Climate Leadership Council (CLC), yhdistys, joka auttaa Suomen elinkeinoelämää varautumaan nykyistä paremmin ilmastonmuutoksen ja vähenevien luonnonvarojen tuomiin uhkiin. Keronen toimii nykyään Climate Leadership Coalition -nimeä kantavan yhdistyksen toiminnanjohtajana.

“Mutta pelkkä verkosto ei riitä. St1:n pääomistaja Mika Anttonen muistutti minua siitä, että konkreettinen projekti auttaisi luomaan todellista muutosta. Olin ihaillut eteläkorealaista Jejun saarta, joka pyrkii maailman ensimmäiseksi hiilineutraaliksi saareksi. Halusin Suomeen jotakin yhtä kokonaisvaltaista, ja tästä ajatuksesta alkoi muotoutua Smart & Clean -säätiö. Säätiöstä tuli oma vastineeni Jeju-saarelle: se pyrkii tekemään Helsingin seudusta parhaan testialustan smart- ja cleantech-ratkaisuille”, Keronen selittää.

Hyvät ratkaisut on saatava leviämään

Kokonaisuuksien muodostaminen on aina kiehtonut Kerosta. Hän kokee olevansa ihminen, joka pystyy innostamaan muita muutokseen selittämällä monimutkaisia ilmiöitä.

“Ihmiset saavat ilmastonmuutoksesta tietoa paloittain: on kuivuutta ja myrskyä, toisaalla aurinkoenergiaa ja innovaatioita. Pirstaleisen tiedon virrassa kokonaiskuvan tarjoaminen on todella tärkeää. Ilmastonmuutoksen vaikutusten avaaminen on auttanut minua saamaan CLC:hen paljon uusia jäseniä.”

Nykyään Keronen kiertää ympäri maailmaa esittelemässä hyviä suomalaisia käytäntöjä vaikutusvaltaisille johtajille. Sekä CLC:n että Smart & Cleanin toiminta kiinnostaa maailmalla.

“Smart & Cleanin toimintamallia kehtaa esitellä kaikkialla maailmassa. Se on niin hieno konsepti, että kaikki kaupunkiseudut voisivat hyödyntää sitä”, Keronen sanoo.

Välillä hyvät käytännöt leviävät Kerosen mukaan kuitenkin tuskastuttavan hitaasti. Hän toivoisi muutosta nyt, jotta Pariisin sopimuksen tavoitteet voitaisiin saavuttaa.

“Puhtaisiin energiaratkaisuihin investoinnin pitäisi kasvaa 9-kertaiseksi, jotta ylletään Pariisin sopimuksen tavoitteisiin. Tärkeä askel noin suuressa muutoksessa on juuri se, että hyvät toimintatavat saadaan leviämään paljon nykyistä paremmin. Teen sen eteen töitä joka päivä.”